14. edycja Festiwalu Opolskich Smaków Food&Music: Kulinarny Święto Sztuki Smaku
Przed nami prawdziwe święto dla miłośników dobrej kuchni i muzyki – 14. edycja Festiwalu Opolskich Smaków Food&Music. Odbędzie się on w ostatnim weekendzie sierpnia (26-27.08), na placu Kopernika w Opolu. Będzie to doskonała okazja, aby spróbować smacznych potraw z różnych zakątków świata oraz skosztować regionalnych przysmaków.
Podczas tegorocznego festiwalu, po raz pierwszy, goście będą mogli na własne oczy zobaczyć, jak swoje kulinarne umiejętności prezentują szefowie kuchni z opolskich restauracji, zrzeszonych w Szlaku Kulinarnym Opolski Bifyj. Jak wyjawia Piotr Mielec, dyrektor Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, na festiwalu zagoszczą restauracje ze Starych Siołkowic, Bistro Finezja z Tułowic, Zamkowy Młyn z Krapkowic czy Restauracja hotelu Mercury i Opolanka z Opola.
Oprócz food trucków, goście będą mogli skosztować również regionalnych trunków. Na miejscu nie zabraknie także muzycznych atrakcji. Do udziału w festiwalu zostali zaproszeni twórcy kuchni portugalskiej, greckiej, meksykańskiej i amerykańskiej. Jak zapewnia Kamil Wysoczański, prezes agencji Craft Event, oprócz food trucków festiwal będzie także gościł wielu producentów rzemieślniczego piwa oraz oferować rozrywkę w postaci Craft Music City, gdzie wystąpią aż 9 różnych zespołów muzycznych.
Całe trzy dni festiwalu będą wypełnione wspólnym gotowaniem oraz warsztatami kulinarnymi. Gwiazdą tego roku będzie Kuba Tomaszczyk, finalista programu MasterChef – zdradza Łukasz Śmierciak, naczelnik wydziału promocji w opolskim ratuszu. Dodatkowo na placu Kopernika odbędzie się tradycyjny jarmark produktów regionalnych. Lasy Państwowe podzielą się swoimi pomysłami na wykorzystanie owoców leśnych a także będzie można uczestniczyć w dyskusjach panelowych i warsztatach kulinarnych prowadzonych przez kucharza z Lasów Państwowych specjalizującego się w potrawach z dziczyzny.
Festiwal Opolskich Smaków Food&Music potrwa od 25 do 27 sierpnia.