Walka o lepsze posiłki dla pacjentów. Program "Dobry posiłek" na horyzoncie
Obecnie koszt jednodniowego żywienia jednego pacjenta w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym (USK) w Opolu to nieco ponad 14 złotych. W trosce o zdrowie i komfort pacjentów, rząd planuje wprowadzić program o nazwie „Dobry posiłek”, który ma z założenia podnieść standardy wyżywienia w szpitalach. Jak zapowiedziano, realizacja tego przedsięwzięcia będzie wiązała się z rocznym kosztem na poziomie miliarda złotych.
Edyta Hanszke, rzecznik prasowy USK w Opolu, wyjaśnia, że na razie stawka za posiłki nie jest narzucona przez Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ), lecz obliczana przez sam szpital. Koszt ten jest „wbudowany” w kwotę, którą placówka otrzymuje od NFZ za leczenie pacjenta. Problem polega na tym, że wyżywienie także jest formą terapii i musi być odpowiednio zbilansowane, a przygotowanie około 250-300 posiłków dziennie wymaga sztuki logistycznej.
Dietetyk oddziału wewnętrznego w USK, Paulina Polok, przyznaje, że pacjenci często narzekają na jakość serwowanych im posiłków. Jednak suma przeznaczona na ich wyżywienie wymusza zdroworozsądkowe podejście i elastyczność. Mimo to, Polok zapewnia, że posiłki są dobrze zbilansowane i dostosowane do średniego zapotrzebowania grupy pacjentów, zgodnie z żywieniowymi normami. To jednak nie uświadamia problemów z różnorodnością czy specyficznymi preferencjami pacjentów.
Na koniec warto dodać, że jak podaje rzecznik USK, więcej niż połowa hospitalizowanych pacjentów ma przepisaną specjalną dietę.