Pierwsze uroczyste miodobranie na dachu Centrum Usług Publicznych
Na szczycie Centrum Usług Publicznych w Opolu, planowane jest pierwsze ceremonialne miodobranie. Na miejscu będzie można skosztować unikalnego miodu, którego produkcją zajmują się pszczoły krainki, zamieszkujące niepowtarzalne ule stworzone z odzyskanych odpadów elektrycznych. Dodatkowo, zaplanowano demonstracje pszczelich plastrów, ręcznego odsklepiania oraz wirowania.
Wszystkie te atrakcje odbędą się 17 sierpnia o godzinie 10:00. Miodobranie w Pasiece w Sercu Opola stanowi doskonałą okazję nie tylko do degustacji miejskiego miodu, ale też zdobycia cennych umiejętności pszczelarskich i poszerzenia swojej wiedzy na temat recyklingu odpadów elektronicznych.
– „Ule wytworzone z recyklingu odpadów elektrycznych oraz ich mieszkańcy, pszczoły krainki, są symbolem tego, jak praktyczne znaczenie może mieć dzisiaj recykling. Jestem też przekonana, że miód z Pasieki w Sercu Opola będzie najsmaczniejszy i absolutnie niepowtarzalny w porównaniu do wszystkich miodów, które mieliśmy okazję spróbować do tej pory.” – podkreśla Kinga Rodkiewicz z Fundacji Odzyskaj Środowisko.
A jak pojawia się miód? Bezpośrednio po wschodzie słońca, tzw. pszczoły zbieraczki opuszczają ul, aby gromadzić pyłek i nektar z kwiatów rosnących w pobliżu. Zebrany nektar przechowują w swoim żołądku, a po powrocie do ula przekazują go innym pszczołom przez proces zwany trofalaksją, który przypomina pocałunki. Następnie nektar jest umieszczany w sześciokątnych komórkach plastra, gdzie nadmiar wody paruje, nim zostanie on zasklepiony.
– „Podczas delektowania się smakiem miodu prosto z Serca Opola, warto docenić ogrom pracy wykonanej przez pszczoły. Aby wyprodukować 150 gramów tego słodkiego nektaru, potrzebne jest aż 20 000 lotów, przy czym każda pszczoła może wykonać maksymalnie 15 lotów dziennie. Dlatego powinniśmy być wdzięczni pszczołom nie tylko za zapylanie roślin, ale także za produkcję miodu.” – dodaje Kinga Rodkiewicz.
Podczas miodobrania odbędzie się również wystawa Beeżuterii wykonanej w stylu trash art przez Agatę Szostak, dla której inspiracją jest świat pszczół.